Les generelt om vanskelighetsgrader, vandretider og høydenivå

Vandreferie

Vanskelighetsgrader

Vi har inndelt vanskelighetsgradene fra 1-5 som følgende:

1 Lette, flate ruter for nybegynnere – Turene her er egnet for nybegynnere, men også for de som foretrekker lettere vandringer på gode turstier, uten store stigninger.

2 Lett til middels – Dagsturene tilsvarer en lang spasertur på jevnt underlag, men med mulighet for stigninger og nedstigninger underveis. Med en god grunnleggende kondisjon kan man være med her uten problemer.

3 Middels nivå – Vandringene er mer krevende med omtrent 5 timers aktiv vandring hver dag. Dagene kan inkludere brattere partier, og terrenget kan være ujevnt og steinete. Turene kan gjennomføres med en rimelig god kondisjon.

4 Krevende fotturer – Vandringene er ganske krevende, og rutene kan innebære opptil 6-7 timers aktiv vandring. Turene er ikke nødvendigvis preget av konstante opp- og nedstigninger, men kan innebære lange distanser i stedet. Vi anbefaler derfor at deltagerne har god kondisjon og utholdenhet.

5 Meget krevende – Erfaring med fotturer er nødvendige for disse turene. Det kan være utfordrende partier med både opp- og nedstigninger kombinert med ujevnt terreng. Det kan være partier der du må bruke hendene eller passere store steinblokker. Vi anbefaler at både kondisjonen og utholdenheten er ordentlig god.

Vanskelighetsgraden vil ofte være en kombinasjon av turens lengde, terrengets beskaffenhet samt stigninger og fall. En lang vandretur i et lett terreng kan derfor ha en lavere vanskelighetsgrad enn en kort tur med mange stigninger og fall. Lange oppstigninger krever en god kondisjon, hvorimot lange nedstigninger er spesielt belastende for knærne.

Vandretid
Den angitte tiden er den effektive vandretider, hertil må dere legge til pauser og transport. Når det på noen tur er angitt en kort vandretid, betyr det derfor ikke at man kun er ute i naturen i kort tid. Alle vandredager varer som regel fra morgen til sist på ettermiddagen.

Høydenivå
De oppgitte høydemetrene er turens start- og sluttpunkt samt dagens høyeste punkt. Det kommer derfor ofte til å forekomme flere stigninger og fall i løpet av dagen.

Pionerturer
Den første gangen vi har gjester med på en vandretur, kaller vi den for en pionertur. Siden turen ikke tidligere har blitt gått med gjester, vil det være større usikkerhet om både vanskelighetsgrad og om vandretiden.

 

Generelt om utstyret ditt

Det viktigste er fottøyet, og der anbefaler vi vandrestøvler. De støtter anklene, forminsker risiko for forvrenging og den harde og sklisikre sålen motvirker tretthet i føttene samt fotledd.

En mindre ryggsekk med polstret bærereim er nødvendig til det du skal bruke i løpet av dagen.

En eller to vandrestaver blir mer og mer populært blant vandrere.

Påkledningen din avhenger av hvor, når og hvor høyt du skal. Generelt må man være forberedt på at vandring i fjellene er underlagt omskiftelig vær, så du må også være forberedt på kulde, vind og regn.

  

Gruppevandretur eller vandretur på egenhånd

Det er stor forskjell på å melde seg på en gruppevandretur med dansk reiseleder og en individuell vandretur – som vi ofte kaller vandretur på egenhånd.

Gruppevandreturene våre inkluderer som regel reise, opphold, turledelse med fortrinnsvis danske vandreledere – og du går sammen med andre gjester som har samme interesse. Alle bor på samme hotell, går vandreturene sammen og spiser sammen.
Vi forventer at du er innstilt på å være en del av dette fellesskapet på en gruppevandretur.

Våre individuelle turer er som hovedregel uten transport til vandreturens startsted, men ofte med tilbud om transfer fra nærmeste flyplass; eller i det minste god informasjon om hvordan du kommer frem til turens start.
Du bor oftest på skiftende hoteller, og på nesten alle turene blir bagasjen din transportert; men på vandringene går du alene med den/de andre person(ene) som du har kjøpt reisen med. Vi sørger for en detaljert rutebeskrivelse, enten i form av kart, skriftlige ruteveiledninger (roadbooks), evt. elektronisk data som kan innleses i din eventuelle GPS – informasjonsmaterialet er som regel forskjellig fra tur til tur siden de fleste turene skjer i samarbeid med lokale partnere; de lokale partnere har nemlig tettere kontakt med endringer i vandremulighetene på turen, f.eks. på grunn av kraftige regnskyll som har skyllet en sti vekk.

Generelt om gruppevandreturer med guide
På gruppevandreturer har du selskap av andre som også ønsker en aktiv ferie i naturen, og guiden sørger for å finne vei.
Det oppstår raskt en hyggelig og sosial stemning under dagens vandreturer og ikke minst ved et veldekket bord om kvelden på hotellet.
Du går uten mye bagasje, og skal kun bære en dagsturryggsekk.
Gruppevandreturene våre gir også godt utbytte til gjester som reiser alene. Her trenger du ikke selv å tenke på å finne den riktige stien, og du har andre å dele de gode opplevelsene med. Det meste er arrangert for deg, bl.a. komfortabelt hotell, vandringene, transport og guide, slik at du kan konsentrere deg om å nyte den flotte naturen i selskab med andre glade vandrere.
Du kan dra på gruppevandretur det meste av året, men utbudet er størst fra april til november. I vinterperioden tilbyr vi oversjøiske reisemål, f.eks. Cuba og Kap Verde, og de litt nærmere reisemålene som Madeira og Gran Canaria.

Ærlige gruppereisepriser
Bemerk at turene våre alltid inkluderer halvpensjon, så du er alltid sikker på å spise sammen i gruppen og du er alltid sikker på reisebudsjettet ditt.

Det kan derfor være vanskelig å sammenligne vadreferiene våre med vandrereiser som tilbys fra andre vandreferie-arrangører som ikke inkluderer samme ytelser.
På enkelte av gruppevandreturene er middagen på fridagen ikke inkludert.
På reisene våre i Europa er lunsjen som regel basert på matpakke/piknik, hvor du kjøper brød og pålegg i en nærliggende butikk. På turene våre utenfor Europa er det alltid inkludert matpakke, piknik eller lunsj på et spisested på vandredagene.
Samlet tilbys vandreferier i høy kvalitet hvor nesten alle utgiftene til ferien er inkludert.

 

Innkvartering

Du blir innkvartert på gode hoteller, hvor alle rom har eget bad/toalett. Vi streber etter at innkvarteringen avspeiler den naturen og kulturen vi befinner oss i.

Enkelt- eller delerom
Enkeltrom er på mange av turene en mangelvare, så tidlig bestilling er en fordel hvis du ønsker dette. Hvis du er innstilt på å dele rom med en annen av samme kjønn, kan du bestille et delerom, hvor du deler et dobbeltrom. Hvis du bestiller delerom, blir du ikke oppkrevd for enkeltromstillegg.

  

Transport til vandrestedet

Vandreturene inkluderer transport til destinasjonen med charter- eller rutefly. Du kan også velge å transportere deg selv til utgangspunktet og få fradrag i prisen.

  

Informasjon

Ca. 3 uker før avreise sender vi informasjonsmateriale med bl.a. en fortegnelse over utstyret vi mener du bør medbringe og deltagerliste. Flybilletten sendes som oftest ca. 1 uke før avreise.

 

Generelt om vandring på egenhånd

Hvis du har lyst til å oppleve noe av Europas vakreste natur i selskap med familie eller venner, kan vi anbefale våre "vandreturer på egenhånd".

På disse turene går du alene, altså uten turleder, mens bagasjen din blir transportert fra hotell til hotell. Du går enten etter et detaljert kart eller en utførlig rutebeskrivelse, ofte begge deler. Vi anbefaler at du kan lese og orientere deg etter kart eller kompass.

Gjennom våre mange år som "aktivt" reisebyrå har vi møtt mange engasjerte lokale arrangører av vandreturer – vi har utvalgt de beste av disse turene til programmet vårt.