INTRODUKSJONBILDERDAGSPROGRAMPRISERPRAKTISK INFORMASJONREISE FORESPØRSELSkriv ut

Kajakkekspedisjon på nordvest-grønland

På eventyr I hjertet av grønland

Drømmer du om et spennende kajakkeventyr i nærkontakt med storslått arktisk natur? Bli med på vår 15-dagers kajakkekspedisjon for erfarne kajakkpadlere til hjertet av Grønland.

In stock
Travel Code
ADV-004
Dette kan du glede deg til

Vår 10-dagers kajakktur går fra Ilulissat og nordover gjennom Ataa-sundet mellom fastlandet og Arveprinsens Ejland. Underveis stopper vi både i nåværende og nedlagte bygder, overnatter i nærheten av kalvende breer og padler mellom de store isfjellene.

Området mellom Arveprinsens Ejland og innlandsisen er spennende kajakkfarvann med mange små øyer, skjær og fjorder. Dagene er lange, nettene er lyse og naturen med midnattssolen er fantastisk. Det er ikke uvanlig å komme tett på de store knølhvalene, og ofte blir vi fulgt av nysgjerrige grønlandsseler.

Her finnes mange spor etter tidligere innbyggere på Grønland, og på flere steder ser vi gamle fangstplasser med grunnmurer fra de karakteristiske torvhyttene og intakte graver. Ofte bruker vi leirplasser som ble brukt av inuittene i tidligere generasjoner da de lette etter gode steder å slå seg ned på. Underveis kan du fiske etter ørret, torsk og fjordtorsk som et tillegg til maten på ekspedisjonen. Én av de nordligste destinasjonene på turen er breområdet ved Eqip Sermia. Her er du nært på innlandsisen, og det høres nesten konstant høye drønn fra breen når store isflak brytes av og flyter ut i sundet. Vi skal overnatte i Eqip Sermia, og vi prøver å nå isen til fots sammen.

Se bilder og film fra turen I 2018!

Dagsprogram

Dag 1
Avreise med Air Greenland mot Kangerlussuaq. Herfra flyr vi videre med en mindre Dash 7 til Ilulissat. Ved ankomst til Ilulissat innkvarteres vi på vandrerhjem. Resten av dagen kan brukes til å slappe av og fordøye alle de nye inntrykkene.

Dag 2

Byvandring i Ilulissat. Ilulissat er Grønlands tredje største by, og byen har mye arktisk atmosfære, natur og kultur å tilby. Vi besøker Bymuseet, Knud Rasmussens barndomshjem, der det i dag er en spennende etnografisk samling som gir et godt utgangspunkt for en oversikt over Grønlands historie og kultur. "Brettet" der de lokale fangstfolkene selger fangsten sin til lokalbefolkningen, er også verdt et besøk.      

Dag 3
Første kajakkdag fra Ilulissat til Oqaatut. Etter frokost pakker vi sammen kajakkene og rir nordover langs kysten. Vi slår leir på Oqaatut, en liten koselig landsby som for 2-300 år siden var en nederlandsk hvalfangstkoloni og derfor også kjent som Rodebay (The Red Bay). I dag er landsbyen et lite fangst- og fiskefellesskap med kveite og sel som en viktig inntektskilde.

Dag 4-12

Disse dagene brukes til å utforske Ataa-sundet. Området ved Ataa-sundet er spennende på alle måter. Her finnes kalvende breer, mange øyer og skjær, fantastisk natur og gode muligheter til å få oppleve hval.

Vi tar sikte på å komme oss nordover til breområdet ved Eqip Sermia. Her ligger Port Victor, som den franske polarforskeren Paul Emilie-Victor brukte som utgangshavn til utallige ekspedisjoner på den grønlandske innlandsisen.

Det blir kanskje også litt tid til å gå på iskanten. Et annet reisemål for turen er Arveprinsens Ejland og den øde landsbyen Ataa, der du kan fiske fjellørret i elva eller utforske området til fots.

Dag 12

Vi padler fra Arveprinsens Ejland i Ataa og tilbake til Oqaatut. Vi overnatter i bygda der du kan bade i bygdas servicehus, eventuelt tilbringer vi noen netter på en stemningsfull og idyllisk leirplass. Det er litt atypisk for grønlandske bygder, men det er også mulig å besøke H8-restauranten her.

Dag 13

Siste kajakkdag før vi er tilbake i Ilulissat.

Dag 14

Dette er dagen du kan slappe velfortjent av. For de som har lyst, er det lagt opp til en fottur til den nedlagte boplassen Sermermiut, og til Holms Bakke der det er flott utsikt over Ilussat Isfjord og vakre isfjell. Du kan også utforske på egen hånd, kjøpe de siste suvenirene eller samle inn de siste inntrykkene før vi drar sørover igjen. Hvis stemningen er tilstede, anbefales det å avslutte dagen med en grønlandsk buffet på hotell ’Hvide Falk’.

Dag 15

Transport til flyplassen og retur til København med mellomlanding i Kangerlussuaq.  

Programmet ovenfor er veiledende. Faktorer som vær, vind og havforhold er avgjørende for ruten.   

Forutsetninger for deltakere

Som deltaker på denne turen må du:

 • være en rutinert havkajakkpadler (IPP3 Hav, BCU3 star, DGI Havkajakkpadler 2 eller tilsvarende)*
 • ha erfaring fra kajakkturer i Danmark og utlandet, inkludert turer i den danske vinterperioden. 
 • kunne padle 30+ km i en tungt lastet kajakk
 • ha erfaring med friluftsliv, overnatting og matlaging ute.
 • være innstilt på å være aktivt deltakende i daglig planlegging, leiroppsett og matlaging.
 • være innstilt på å ta utfordringene når de kommer. 

*Det er ikke nødvendig å vise frem sertifikater, men du må kunne redegjøre for erfaring og ferdighetsnivå.  I forbindelse med turen blir det avholdt en viktig informasjons- og forberedelsesdag for alle påmeldte deltakere. Turen er et heldagsarrangement og finner sted i mai 2019.   

Overnatting

Vi bor i telt på kajakkturen. Hver deltaker får et romslig enkeltmanns tunneltelt. Teltene har god plass til både bagasje og en halv regnværsdag om nødvendig. I Ilulissat skal vi overnatte på byens rustikke vandrerhjem i dobbeltrom med dyner og sengetøy.  

Vær og klima

I juli og august er været vanligvis bra og Diskobukta er et av områdene på Grønland som har flest solskinnstimer, samtidig med at vindforholdene som regel er rolige. Dagstemperaturene ligger i gjennomsnitt på nesten 11 grader, og om natten er gjennomsnittstemperaturen på rundt 4,5 grader. Men sommertemperaturene kan bli høyere.

I nærheten av innlandsisen kan nattetemperaturen til gjengjeld dette nesten ned til frysepunktet. Diskobuktas lave fuktighet gjør imidlertid at kulden generelt sett ikke føles likt som i Danmark. Været kan selvsagt snu, og det kan forekomme dårlig vær. Derfor er den overordnede planen fleksibel slik at vi kan ligge værfast og bruke tiden på andre aktiviteter som fotturer i fjellet eller fisketurer.

Ekspedisjonsreise

Turen er på alle måter en ekspedisjonsreise. Selv om det foreligger en overordnet plan for turen, er planleggingen av detaljer og de enkelte turdagene helt avhengig av faktorer som vær-, hav- og isforhold. Bare noen få kajakkgrupper kommer hit og det finnes ingen organiserte leirplasser. Til gjengjeld er det mange gode teltplasser, og vi slår leir der forholdene er gode og det finnes rennende drikkevann. Hver leirplass byr på en ny fantastisk scene.

På en typisk kajakkdag står vi tidlig opp, lager en god frokost og pakker sammen leiren. Etter avgang padler vi vanligvis i noen timer og stopper for å ta en kort lunsjpause. Ved middagstider tar vi en lengre pause, og da får du god tid til å fylle opp energien. Når vi kommer til dagens destinasjon, handler det om å få slått opp teltene, laget mat, slappet av og gledet seg over omgivelsene. Etappens lengde varierer slik at det både er lange og korte dager. 

Turen ledes av Morten Nilsson (havkajakkinstruktør og BCU 5 * Sea Leader), som har en mangeårig relasjon til Grønland og også mye erfaring som guide i arktiske farvann. Vi fokuserer sterkt på sikkerhet, og reiselederen rapporterer daglig til Grønlands redningstjeneste, som hele tiden er informert om kajakkgruppenes posisjon. 

Bestill reise

1 person. Kajakekspedition i Nordvestgrønland. Indkvartering på vandrehjem i to-sengsrum og i 2-personers telte.

UkeAnkomstdatoHjemreisedatoVarighetPris 
2806-07-201920-07-201914 NetterEUR 3850,-BESTILL
UkeAnkomstdatoVarighet
(Netter)
Pris 
2806-07-201914EUR 3850,-BESTILL
Praktisk informasjon

Turen inkluderer:

 • Fly København-Kangerlussuaq-Ilulissat tur/retur
 • 4 overnattinger på vandrerhjem i Ilulissat
 • 11 dagers kajakktur nord for Ilulissat
 • Guidede rundturer og fotturer i Ilulissat
 • Dansk havkajakkguide og turleder med lokalkunnskap 
 • Singel havkajakk fra Dagger, spruttrekk og vest
 • All proviant på kajakkturen
 • Telt og kjøkkenutstyr
 • Felles informasjons- og forberedelsesdag om våren 2019 for alle deltakere. 

 

Ikke inkludert:

 • Personlig kajakkbekledning (tørrdrakt kan leies)
 • Padleåre (kan leies, men Air Greenland lar deg ta med egen padleåre)
 • Sovepose, liggeunderlag og annet personlig utstyr
 • Utflukter i Ilulissat i tillegg til byvandring og fottur til Sermermiut
 • Måltider i forbindelse med overnattinger på vandrerhjem i Ilulissat

 

Sikkerhet
Vi har alltid med oss kommunikasjonsutstyr som satellittelefon, VHF-radio og signalutstyr. I tillegg rapporterer vi daglig til Grønlands kystradio og Arktisk Kommando – de er hele tiden informert om hvor vi befinner oss. Hvis det skulle oppstå problemer underveis, har vi en nødprosedyre som raskt aktiveres. Turen ledes av Morten Nilsson (havkajakkinstruktør og BCU 5* Sea Leader), som i tillegg til å ha en mangeårig relasjon til Grønland, har guidet flere kajakkturer andre steder på Grønland og også i Canada og Mexico.

 

Utstyr
Vi bruker solide kajakker (blant annet Dagger) laget av plast som tåler kontakt med klipper og steiner, så du trenger ikke å bekymre deg for slagskader på skroget. Kajakken inneholder også et neopren-spruttrekk og én svømmevest (Kokatat Msfit). De fleste deltakere foretrekker å ta med egen padleåre (kan tas med uten ekstra kostnad), men det er også mulig å låne en padleåre hvis det foretrekkes.

Klærne er viktig for å få en god tur. Det innerste laget bør bestå av ett eller to lag ull eller fleece, og tykke ullsokker. Ytterst bruker du en tørrdrakt eller en todelt semi-tørrdrakt. I tillegg er det nødvendig med lue, neoprenstøvler, padlehansker/-votter eller neoprenhansker. Hvis du ikke har tørrdrakt, kan du leie på Grønland (Kokatat Expedition).

Når du har meldt deg på turen, får du en detaljert pakkeliste med kajakk- og leirutstyr.

 

Proviant 
På turen er du en del av et proviant-team som er ansvarlig for daglig matlaging. Hvert proviant-team får utlevert turproviant som består av frokost, lunsj og middag. Til matlagingen har hvert proviant-team to kasseroller med henholdsvis gass- og bensinbrennere, én 10-liters vannpose og én pose med tilbehør. Alle deltar likt når det gjelder matlaging og rengjøring, samt pakking og fordeling av proviant og kjøkkenutstyr.

Til frokost er det "luksus-havregrøt" med mandler, nøtter, honning, kanel, smør osv. – det er ordentlig godt og inneholder akkurat den energien du trenger for å få en god start på dagen. Lunsjen består blant annet av rugbrød og tortillas med forskjellig pålegg og tilbehør, samt ulike typer nudler. Til middag er det både frysetørkede ferdigretter til de lange og slitsomme dagene når vi kommer litt senere på land, og enkle, men velsmakende retter som krever litt mer tid. Det finnes te, kaffe og kakao å drikke, og hver dag er det i tillegg beregnet litt snacks som sjokolade, kjeks, müslibarer eller andre raske karbohydrater. Det er rikelig med proviant, og selv den beste padleren med det høyeste energibehovet går ikke sulten og legger seg.

 

Vær oppmerksom på følgende:
Prisene på denne ekspedisjonen er basert på gjeldende dagspriser hos Air Greenland. Derfor kan prisen justeres fortløpende. Det er alltid en fordel å bestille tidlig, siden du da får lavest mulig pris.

På Ilulissat vandrerhjem er det overnatting på delt dobbeltrom (og ikke som det fremgår i bestillingsskjemaet - enkeltrom). På kajakkturen overnattes det i delte tomannstelt.

Turen gjennomføres med minst 6 deltakere.

Siden flyreiser til Grønland er avhengige av været, tar vi forbehold om at angitte flytider er veiledende.

 

Betalingsbetingelser:
Det betales et depositum ved bestilling av reisen. Restbeløpet skal betales senest to måneder før avreise. På denne turen er det et økt depositum på 25 % av reisens totalpris (mot 20 % til vanlig).

Link til toppen av siden